540. HAKKINDA HAYIRLISI BÖYLEYMİŞ / KAYSERİ FIKRALARI


540. HAKKINDA HAYIRLISI BÖYLEYMİŞ 
Lazoğlunun Ali Ağa, yanında kendi takımından birini alarak Ürgüp taraflarına bir kiliseyi soymaya gider. Kilisenin her tarafını iyi bilen bir de Vasili ismindeki Ermeni’yi alır. Soyguna Hayık da ortak edilir. Üçü birlikte gece yarısı kilisenin damına çıkarlar. Hayık, yol yordam gösterir. Ali Ağa, Vasili belinden bağladığı iple aşağı sarkıtır. Vasil, kilisede eline geçirdiği, altın şamdan, buhurdanlık vesaireyi iple yukarıya gönderir. Alacak bir şey kalmayınca sıra kendine gelir. Beline ipi bağlar, “Tamam” diye tekmil haberini verir. Yukarı çekerlerken yarı yere gelince Vasil seslenir: 
-Ali Ağa, şamdanın biri benim ha!... 
Kafası kızan Ali Ağa, belinden çıkardığı palayı ipe hafifçe bir dokundurur. Vasil tepesi üstü yeri boylar. Ne var ne yoksa ordan ele geçirdiklerini toplar, yola koyulurlar. Gün ışırken Kayseri’ye gelirler. Yolda gelirken arkadaşı, korku belası ağzını açıp da Ali Ağa’ya bir şey söyleyemez. 
Şehre yaklaşıp da tek tük adam gözükmeye başlayınca onların varlığından cesaret alan Hayık duramaz, içindeki uhdeyi açığa vurur. 
-Ali Ağa, Vasil de iyi oğlandı, diyecek olur. 
Ağız kapamanın erbabı olan Ali Ağa, birden döner, amir sesle: 
-Sesi kes ulan, hakkında hayırlısı böyleymiş, der. 
(Kazım Yedekçioğlu) 

Yorumlar