576. KENDİMİ ASARIM

Kayseri Spor  Kulübü başkanlığına zorla getirilen Üveyiz Molu, Şehir lokalinde ilk  basın toplantısını  yapmaktadır. Başkan şampiyon kelimesinin anlamını bile bilmemektedir. O, bu kelimeyi ,(aslan,kaplan) gibi takıma verilmiş bir sıfat zannetmektedir. İşte bu hengâmede gazetecilerden birisi sorar: 
- Bu takım şampiyon olur mu? 
Suâli karşısında duraklar. Yanındaki arkadaşının  kulağına eğilerek, usulca sorar: 
- Şampiyonluk ne demek? 
Arkadaşının fısıltı halinde: 
-Ligde birinci olma... birincilik... kopyası üzerine, tereddüt etmeden cevabı yapıştırır: 
- Bu takım şampiyon olmazsa kendimi asarım!... 
Bu korkunç, rizikolu beyan ve  taahhüdün sâhibi  Başkan Üveyiz Molu , zamanın siyâsi sloganlarından “Halka  inmek” fiilinin, daha doğrusu  palavrasının, bir siyâsi parti genel başkanı tarafından dillendirildiği o devirde, şampiyonluk nârası ile bürosunun önünde toplanan halka: 
-Gelin lan halk, der... 
Roma Mezarı’nın bulunduğu  boşluğa hasırlar serdirir, içinden çıkıp da seviyesine  indiği(!) halkın kimisi oturarak, kimileri de yine “ayakta yan yana” durarak O’ nu dinlemektedir. Yakında başlayacak lig heyecanını şampiyonlukla taçlandıracağı vaâdini, tekrâren “kendini asmak!” rizikosu ile perçinleyen Başkanlarına inanmış halk memnun, mes’ud, ferih fahur evlerine döner. 
Kayseri Spor  o lig yılında  şampiyondur. Birinci lige terfi etmiş ve Üveyiz Başkan, Cumhuriyet Meydanın da  kendini asmaktan kurtulmuştur. 
(Ahmet KAPLAN) 
Erciyes’in Eteğinden Geçenler, Kayseri Ticaret Odası Yayınları:28, Ocak 2000, Kayseri Sayfa:86 

Yorumlar