Yahudi'nin Kayseri Macerası

Yahudi’nin biri İncesu – Kayseri şehrinin ticaret yapmak için iyi bir
yer olup olmadığını ve bu şehirde İbrani Kolonisinin kurulup kurulmayacağını öğrenmek ister. Ticaretle uğraşan kimselerin kıskançlığını uyandırmamak için , şehrin kenar mahallelerinde Kayserililerin ticareti üzerine kesin bir fikir edinmek amacı ile gezinir. Bir çocuğa rastlar ve sorar:
-Hayatımı kazanmak için ne yapabilirim acaba?
-Basit. Bir işkembe satın al , karnını doyurmak için içindekini ye, kalanını da sat. Pisliği temizlenmiş işkembe, ona ödediğin paranın iki misli eder. Böylece hayatını kazanırsın.
Yahudi İncesu’nun kenar mahallelerinde dolaşmaya devam eder. Birden bire başka bir çocuk çıkar karşısına. Çocuk az önce altın bulmuştur yerde:
- Bulduğun şu mangırı (değersiz eski bir para) bana ver.
Yahudi, çocuğun bulduğunun bir mangır değil de çil bir altın lira olduğunu bilmektedir. Çocuk, eşek gibi anırırsa parayı vereceğini söyler. Sağına soluna bir göz atar. Mahallenin ıssız olduğunu anlayınca yüksek yere çıkar ve üç kez anırmaya başlar : ai!!: ai!! Bu işi yaptıktan sonrada çocuktan mangırı ister çocuk cevap verir:
-Senin gibi bir eşeğin bile bulduğum paranın hiç de bir mangır olmadığını değerli bir altın lira olduğunu anlaması, bir insan olan benim , bu güzel altın lirayı sana vermeyi reddetmem için fazladan bir sebep değil mi?
Yahudi düşünür . Kayseri’de çocuklar bile Yahudilerden daha zeki, dindaşlarım buraya gelip de ne yapacaklar? Sonra, İncesu’ya yerleşecek Yahudi’ye bir beddua savurduktan sonra çekip gider. O gün bu gün Yahudiler Kayserililerin yakınında koloni kurmazlar.

Yorumlar